Kebahagiaan Hakiki

                  Bahagianya Hidup ini...waah bahagianya saya dgn si dia...bahagianya saya dgn fmly saya....
Bahagiaa bahagia n bahagiaa sgt2.........
Bahagia??___ kita tahu apa mksudnya kn smua nya tahu iaitu sesuatu “suasana senang dan aman, aman damai serta gembira.” Melalui definasi ini, boleh disimpulkan bahawa kebahagiaan bererti satu keadaan yang mendatangkan ketenangan di jiwa, kerehatan di minda dan kegembiraan di hati.

Tapi saya nk tahu laa apa mksud bhagia dalam pndangan islam ekk....jom kita huraikan apa kebahagiaan dalam Islam ,bayak jugakk masud Bahagia kalo kita cari kan...tapi yg penting !!!

 Kebahagiaan adalah karena Allah, bersama Allah, dekat dengan Allah, mengenalNya dan merasa memilikiNya dalam jiwa dan keseharian kita.

haa agak2 camtu laaa..........

mai kita mendalami islam tentang kebahagiaan ini ::

Engatlah !!_____ Kebahagiaan itu bukan pada istana Abdul Malik bin Marwan,bukan pula pada pasukan Harun Ar-Rasyid,Bukan pada rumah mewah Al-Jashshash,bukan pula pada harta simpanan Qarun.Kebahagian juga bukan pada kitab Asy-Syfira'(karya Ibnu Sina) bukan pula pada diwan(himpuan syair)Al-Mutanabi

Kebahagiaan, bukan terletak dalam penuhnya gudang uang yang tersimpan rapi dalam rumah, namun lebih dari itu adalah gabungan dari besarnya penghambaan diri kepada Allah, ketiadaan meminta pada manusia karena tercukupi, dan penguasaan hati serta nafsu, yang tersimpan rapi dalam sebuah kalbu manusia yang berhati suci.

Kebahagiaan adalah ketika ketika kita dapat melakukan lebih banyak hal untuk lebih banyak kebahagiaan orang lain, bahkan saat diri mereka tidak lagi dapat membahagiakan dirinya sendiri. Subhanallah, lihatlah jiwa- jiwa yang ikhlas itu, yang diciptakan allah di dunia seperti pabrik kebahagiaan yang siap disebar luaskan untuk mendamaikan hati, dan meluaskan dada sesamanya yang terasa sempit karena cobaan hidup. Dan dalam hati mereka pun berbisik, tak apa jika mereka menghabiskan banyak waktu mengurus kepentingan demi kebahagiaan orang lain, dan Insyaallah sebagai balasannya, Allah yang akan mengurus kepentingan dan membahagiakan mereka.

Kebahagiaan adalah kepuasan batin atas tercukupinya kedamaian bagi orang lain. Dan lihatlah para manusia ajaib yang begitu tenang itu. Mereka mencoba mendamaikan orang lain, dengan terlebih dahulu mengkondisikan hati dan pikirannya agar terlebih dahulu terkondisikan. Dan setelah itu, bukankah juga kedamaian akan menjadi hak mereka?

Kebahagiaan sejati adalah ketika Ridho Allah terengkuh oleh kita atas setiap nafas, jejak kaki, kata hati dan  perilaku kita. Tanyakan kepada para mereka yang kaya, apakah masih akan ada sebuah lubang kesedihan dari diri mereka. Pastilah jawabannya iya, karena dunia ini memang tidak sempurna, dan kebutuhan akan dekatnya Allah atas batin dan jiwa yang lapar akan kasih sayangNya, itulah yang dapat menyempurnakan kebahagiaan batin mereka. Meskipun manusia dalam gelimang harta, namun jika hal itu tidak mereka punyai, maka mereka tak lebih dari seorang yang tidak berpunya. 
Kebahagiaan Adalah anugerah Allah !!____ so jika kita merasai kebahagiaan itu adalah hanya milik Allah Bersyukur lah apa yg ko merasaiii..


Alah telah melaknat dunia ini
sebagai tempat peristirehatan sementara
bagi semua orang
maka setiap orang
yang selalu merasa tidak pernah puas di dalamnya
dirinya akan terus terseksa


0 komen dak cute:

sila komen yew

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...